Tips

Zeven fouten die elke beginnende customizer maakt

Welke fouten zou jij kunnen vermijden met het customizen van sneakers? Hier zijn er 7 fouten die jou kunnen verbeteren.

Fout 1

Verschillende materialen hebben andere toevoegingen.

Tijdens het customizen van een sneaker heb je meestal te maken met verschillende soorten materialen. De meeste sneakers bestaan meestal uit een combinatie van materialen zoals: rubber, leer, mesh, suède, etc. Het is belangrijk om te onthouden dat voor verschillende soorten materialen er andere soorten toevoegingen zijn die je bij je verf moet mengen voor het beste resultaat. Bekijk dus eerst goed met welke soorten materialen je te maken hebt en zorg dat je voor al deze materialen de juiste toevoegingen aanschaft om het beste en meest langdurige resultaat te garanderen.

Fout 2

Gebruik de juiste middelen tijdens het werken.

Er zijn een hoop materialen die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op het customizen. Je zal voor- en nabehandelingen, verschillende soorten verf en kwasten (afhankelijk van je design), protectors, afplaktape, etc. nodig hebben. Customizen is niet zo makkelijk als het lijkt en dus is het ook belangrijk dat je durft te investeren in de juiste materialen, allemaal. Wanneer je materialen weglaat tijdens je proces, zal dit duidelijk te zien zijn aan je eindresultaat en aan de kwaliteit die je aanbiedt.

Fout 3

Het niet origineel zijn in jouw werk.

Customizen is iets wat in de afgelopen jaren flink is gegroeid in populariteit. Zelfs zoveel dat de grote merken, zoals o.a. Nike en Adidas zich ermee bezig zijn gaan houden. Dit betekent dat je goed moet bedenken voor jezelf wat jouw doelstellingen zijn. Doe je dit voor de lol? Of wil je hier serieus geld mee gaan verdienen? Of misschien weet je het nog niet zeker. In ieder geval is het belangrijk dat jij zorgt dat je origineel blijft. Dit is natuurlijk veel makkelijk gezegd dan gedaan aangezien er al miljoenen designs zijn bedacht en er elke dag duizenden nieuwe bijkomen. Het is dus niet essentieel dat jij een design bedenkt wat nog nooit door iemand anders is gedaan, maar zorg er in ieder geval voor dat je een duidelijke eigen stijl krijgt. Inspiratie opdoen en kopiëren zijn twee hele verschillende dingen en door inspiratiebronnen word je juist een betere artist. Vaak is het de artist en wat daar omheen zit wat de aandacht trekt van mensen en niet per se de schoen zelf.

Fout 4

Breng verf correct aan met een opbouwtechniek.

Bij customizen is het hebben van geduld een schone zaak. Wanneer je begint met customizen zal je merken dat een enkele laag verf vaak niet genoeg is, of je merkt dat die ene laag juist te veel is. Hoe werkt dat? Customize verf is speciaal gemaakt om flexibel te blijven op materialen die te maken hebben met veel verschillende omgevingsinvloeden. Dit betekent dat het dus anders opdroogt dan normale verf. Deze verf moet aangebracht worden in dunne lagen en, zoals je bij de 1ste fout al kon lezen, moet je producten toevoegen aan je verf. Hierdoor raakt de verf wat verdunt. Je zou de verf dan een beetje kunnen vergelijken als vloeibaar plastic. Een heel dun plaatje plastic is flexibel, maar een dikke plaat is keihard. Dit gebeurt dus ook wanner de verf te dik wordt aangebracht. Het wordt hard en het gaan schilferen en breken wanneer er wordt gelopen op de schoenen. Breng dus een aantal dunne lagen verf aan totdat je het gewenste dekkingsresultaat hebt zodat de verf goed op de schoenen blijft zitten en je er goed mee kan bewegen. Hierdoor kan je voor jouw klanten natuurlijk ook de beste kwaliteit garanderen.

Fout 5

Neem de tijd, langzaam en stabiel.

Het is belangrijk dat je je tijd neemt met het customizen. Je hebt namelijk tijd nodig om alles goed voor te bereiden en de schoenen laten drogen tussen verfbeurten in kost natuurlijk ook tijd. Je moet hier ook echt goed je tijd voor nemen, want de kwaliteit van je verf kan goed verpest worden als je hier te snel doorheen gaat! Als je de afplaktape te vroeg van de schoen haalt zul je ook zien dat je randen niet clean zullen zijn. Kortom; relax!

Fout 6

Doe het niet te veel, vermijd burn-out.

Zoals we al hebben uitgelegd kost het customizen van schoenen veel tijd. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Hoe bekender je wordt, hoe meer aanvragen je ook zult krijgen. Het liefst neem je ze natuurlijk allemaal aan, maar vergeet niet dat customizen geen fabriekswerk is. Het is ambachtelijk werk. Het komt vaker dan je denkt voor dat customizers te veel hooi op hun vork nemen en veel meer customs moeten maken dan ze eigenlijk tijd voor hebben. Dit zal niet alleen ten koste gaan van je kwaliteit, maar natuurlijk ook van je mentale gezondheid. Bedenk ook dat je je klanten in een schappelijke tijd wil bedienen. Het is natuurlijk ook vervelend als je een custom besteld en het duurt maanden voordat je ervan kan genieten. Creëer dus een systeem voor jezelf waarmee je goed kan bijhouden van je capaciteit is voor een bepaalde periode.

Fout 7

Creëer niet alleen voor klanten, ook voor jezelf. Het is goed voor je.

Het kan zo zijn dat je in het begin, of soms ook verder in je reis als customizer, heel veel kijkt naar wat de mensen leuk vinden en wat ze willen zien. Hier pak je immers de aandacht mee. Het is echter ook heel belangrijk dat je de tijd neemt om te creëren wat jijzelf leuk vindt. Het is zeker in deze tijd nodig om je bezig te houden met het commerciële aspect van customizen, maar vergeet niet dat er ook een persoonlijk aspect en passie nodig is om jezelf goed te ontwikkelen als customizer en om uit te blinken. Maak dus ook tijd om te creëren wat je zelf leuk vindt, zodat je jouw eigen stijl kan blijven ontwikkelen en kan groeien als customizer. Dit is ook een hele goede manier om je passie vast te houden en dit te voeden.

Dit waren de fouten die beginnende customizers maakten en die ze wilden verbeteren door oplossingen te bedenken of advies te gebruiken om efficiënter aan de slag te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *