Blog

Home » Blog » Interview of the week: Tazz Customs!

Interview of the week: Tazz Customs!

Tijs van Impe, beter bekend als Tazz Customs, is een van de grotere namen van België in de customizer scene. Het talent van deze customizer is ongeëvenaard en hij zet dit talent ook in om andere customizers en hobbyisten zijn vak te leren tijdens de workshops die hij aanbiedt. Na een inspirerende start, enkele virale paartjes en nog meer on the way is deze customizer niet meer te stoppen en vandaag leren wij hem beter kennen!

Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe oud ben je?

Ik heet Tijs, woon in Aalst (BE) en ben 39 jaar.

Hoe lang ben je al customizer?

Ik ben nu bijna 3 jaar bezig met customizen.

Waarom ben je customizer geworden? Hoe is dat verlopen?

In de zomer van 2019 had ik een burn out.  Ik zocht toen dringend iets om m'n gedachten bezig te houden dus bestelde ik verf, penselen, deglazer, een heatgun en ging ik aan de slag. In het begin was het puur hobby, maar na 3 paar begon ik op Instagram hele positieve feedback te krijgen. Ook de eerste potentiële klanten begonnen zich aan te bieden. Toen ik door de burn out op m'n werk ontslag kreeg door medische redenen begon ik na te denken over mijn toekomst.  Verschillende mensen rond me zeiden me dat ik het customizen professioneel moest aanpakken.  Na een bezoek aan Roel van Hoff's Sneakersschool wist ik dat ik hier verder mee wilde. Uiteindelijk heb ik het bespoke verhaal achter me gelaten en ben ik puur voor het customizen met verf gegaan.

Geniet van elke dag en hou je niet bezig met futiliteiten.  Voel je je niet goed op een bepaalde plaats (professioneel of niet), baan je weg naar een plaats in je leven waar dat wel zo is. 

Hoe heb je je eerste klant geworven? Hoe heb je dat aangepakt?

Als werkzoekende ben ik bij Starterslabo terechtgekomen.  Dat is een traject in België dat je als werkzoekende kan volgen om zelfstandige te worden.  Ze ondersteunen je en bieden opleidingen aan op je weg naar ondernemer.  Daar heb ik mijn eerste klanten aangenomen.  Dit deed ik (zoals nu) vooral via Instagram.  M'n werk sprak voor zich en na een paar viral paartjes begonnen de bestellingen vlot binnen te stromen.

Hoe pak jij je marketing aan en hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft?

Ik ben vooral actief op Instagram en het is voor mij ook telkens nog een zoektocht om de juiste content te brengen die m'n volgers blijft boeien.  De balans vinden tussen deadlines halen én op tijd content te posten is niet evident.  Soms moet de opdracht gewoon klaar zijn en heb ik weinig of geen tijd om video's te schieten.  Ik probeer het dan via andere kanalen: Reddit, Facebook groepen enz...  Zo hebben 2 van m'n paartjes (1 met echte Lego stukken + Lego Nike doos en een paartje met echte mountainbike banden erin) samen bijna 2 miljoen mensen bereikt op verschillende platformen.  Daarnaast is m'n website bijna klaar en ga ik op zo veel mogelijk beurzen standhouden.  Ik hoop in de toekomst nog meer echte Youtube video's te maken om zo een nog breder publiek aan te spreken.

Veel mensen begrijpen niet dat ik er zo veel kan kopen of geld aan kan uitgeven, maar vaak snappen ze wel dat ieder z'n eigen passies heeft waar ze veel geld voor over hebben.

Wanneer is je liefde voor sneakers begonnen en waarom houd je zo van sneakers?

Toen ik klein was (jaren '80/'90 haha) was ik al gek op Jordans, Huaraches, AM 180 enz...  Toen waren dat gewoon de sneakers van de tijd en bestond een scene, zoals we die nu kennen, helemaal nog niet.  Het was de normaalste zaak van de wereld.  Die liefde voor die silhouetten is nooit weggegaan, maar enkele jaren geleden is de passie écht aangewakkerd door vrienden van me die AM1 verzamelden.  Ik hou er vooral van op een designvlak, hoe zo'n alledaags kledingstuk toch zo een indruk kan laten op mensen.  Ik weet nog toen ik klein was en ik op straat liep, ik eerst altijd naar de schoenen keek en dan pas naar mensen hun gezicht haha.  Dus de uitspraak "I make shoe contact before I make eye contact" is dus iets dat al langer bestaat.

Wat is je favoriete model en merk?

Dat is toch de Nike Air Max 1, een tijdloos design, geen te "zwaar" uitziende schoen, met een massa color ways.  In m'n jeugd was dat de Air Jordan 8 Aqua, die ik enkele jaren terug in retro heb gekocht.

Hoeveel sneakers heb je in je collectie?

Ik heb zeker niet de grootste collectie. Ik denk dat ik ergens rond 30 paar zit.  Ik draag sommige modellen bijna dagelijks, waardoor een hoop paartjes zijn gesneuveld en daar dus niet zitten in meegerekend.  Ik ga ook niet mee met de hypes (Off White, Travis Scott,...) alhoewel ik het design vaak wel kan appreciëren en zal ook niet aan m'n computer of aan winkels zitten kamperen om een specifiek paar te scoren. Mis ik ze, dan mis ik ze.

Wat vind je het leukste aan het customizen?

Vooral het rustgevende, ik werk meestal in volledige stilte, zonder muziek.  Daar kan ik van genieten.  Daarnaast vind ik het zalig om mensen hun reactie te zien wanneer ze een paartje krijgen en het helemaal was wat ze hoopten, of net niet, maar hen toch superblij maakt.  Ik mag elke dag cadeautjes maken voor mensen, zalig toch? vernieuwing.

Wat doe je het liefst in je werk?

Zoals hierboven vermeld: mensen gelukkig maken met iets dat ik zelf graag doe en er ondertussen m'n brood mee verdienen.

Heb je een inspiratiebron?

Er zijn een hoop customizers waar ik erg naar opkijk op Instagram: Kixar, DeJesus, JWDanklefs, O.Worthen,... Maar evenzeer raak ik geïnspireerd door andere kunstenaars, atleten, ondernemers,...  Kortom, mensen die hun passie uitoefenen en het hart op de juiste plaats hebben, maar ook mijn omgeving en de natuur.

Wat is je favoriete paar uit je verzameling?

Dat moet toch m'n paartje Nike Air Max 1 Pendleton ID's zijn uit 2015. (Foto in bijlage)

Heb je naast customizen en sneakers nog andere hobby’s en/of passies?

Ik houd echt van Mountainbiken en kamperen met m'n kindjes.  Ik wil ook graag meer muurschilderingen doen, op canvas werken of de gekste dingen customizen.

Doe je eigen ding en laat je niet meeslepen door wat hype is. Draag wat je zelf mooi vindt.

Welk paar sneakers staat er nog op je verlanglijstje?

M'n grail is de AM1 Viotech. 2 jaar geleden had ik de kans ze te kopen voor €350 en niet gedaan.  Nu gaan ze voor 2 of 3 keer die prijs, wat m'n sneakerhartje toch wat heeft gebroken haha.

Heb jij een favoriete sneakerstore of -shop?

Niet specifiek, waar ik ze het goedkoopste vind, of waar m'n maat in stock is haha. Als customizer heb ik wel een favoriete winkel: Sneaker Essentials.  Het is echt een top shop en ik ben heel trots om als partner met hen te kunnen samenwerken.

Welk merk en/of model zou je nooit in je leven dragen? En waarom is dat?

Ik zou nooit merken zoals Balenciaga enzo dragen, gewoon omdat het str*ntlelijke schoenen zijn hahaha. Maar, ieder z'n ding natuurlijk!

Welk advies zou je willen geven aan nieuwe sneakerheads?

Doe je eigen ding en laat je niet meeslepen door wat hype is. Draag wat je zelf mooi vindt.

Ik hoop in de toekomst nog meer echte Youtube video's te maken om zo een nog breder publiek aan te spreken.

Hoeveel tijd per dag/week besteedt je aan "sneakers"?

Elke dag minstens 8 werkuren haha.

Hoe kijkt je omgeving over je sneakerlevensstijl?

Veel mensen begrijpen niet dat ik er zo veel kan kopen of geld aan kan uitgeven, maar vaak snappen ze wel dat ieder z'n eigen passies heeft waar ze veel geld voor over hebben.

Waar kunnen mensen je volgen op je social media?

Op Instagram: @tazz.customs op Facebook: Tazz Customs en binnenkort m'n nieuwe website.

Heb je nog een laatste woord of advies aan mensen?

Geniet van elke dag en hou je niet bezig met futiliteiten.  Voel je je niet goed op een bepaalde plaats (professioneel of niet), baan je weg naar een plaats in je leven waar dat wel zo is. 

Lien de Witte ©
Lien de Witte ©
Lien de Witte ©
Lien de Witte ©
Lien de Witte ©
Lien de Witte ©

Deel met anderen:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Shopping cart
Start typing to see products you are looking for.